maandag 19 november 2012

Elk kind heeft het recht zichzelf te kunnen zijn

... maar waar haal je de kracht vandaan?

Dit moet toch ook de gedachte geweest zijn achter de internationale rechten van het kind. Een verdrag waarmee volwassenen zich verantwoordelijk stellen voor het garanderen van een goede kwaliteit van leven voor alle kinderen van de wereld.

Kinderen maken enorm veel mee en ze kunnen er niks aan doen. Het overkomt ze. Of dat nou oorlog, ziekte, verwaarlozing, mishandeling, sexueel misbruik, pesten, echtscheiding, een brand in huis, een ernstig zieke ouder of er niet genoeg geld is om met een schoolreisje mee te kunnen. Kinderen kunnen er niet veel aan doen en ervaren het als niet eerlijk.

Vanaf hun geboorte doen kinderen hun uiterste best om het beste uit zichzelf naar boven te laten komen. Het diepste verlangen van een kind is dan ook: ”Zie mij, zie mij voor wie ik ben, houd van mij, vind mij de moeite waard!” Wanneer je als kind bezig bent om invulling te geven aan dit verlangen, is het dubbel frustrerend als er iets heel oneerlijks gebeurt. Het was al zo moeilijk en nu lijkt het bijna onmogelijk.

Alle kinderen hebben echter iets heel belangrijks. Dat heet veerkracht, een natuurlijk instinct, misschien wel het meest krachtige overlevingsmechanisme dat we hebben. Veerkracht is een overlevingsmechanisme gebaseerd op “Er is licht aan het einde van de tunnel. Er is geluk voor mij weggelegd. Er is leven na deze periode van overleven!” In plaats van: “Ik moet overleven om te zorgen dat mijn soort blijft bestaan!” De beste manier om de veerkracht van kinderen te mobiliseren, zo hebben wij van honderdduizenden kinderen begrepen, is het kind werkelijk centraal te stellen.

Het liefste willen wij de problemen van kinderen oplossen. Ook als we dat niet kunnen, omdat we nu eenmaal niet kunnen toveren. Daarbij wordt het probleem vaak veel belangrijker dan het kind zelf. Stap eens werkelijk in de wereld van dat kind en help het zijn veerkracht terug te vinden zodat het zelf in actie kan komen en zichzelf kan laten zien.

De veerkracht van kinderen (van 0 tot 120 jaar) is wat maakt dat problemen overwonnen worden, dat mensen weer opstaan na al vele keren gevallen te zijn, is dat mensen opstaan tegen onrecht. Help investeren in die veerkracht. Help kinderen liefdevol herinneren dat ze van binnen gewoon goed, sterk en bijzonder zijn wanneer ze dat even vergeten waren.

www.regenboogboom.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten