donderdag 15 mei 2014

Het belang van het gezin

In mijn werk bezoek ik, samen met een collega, kinderen met soms enorme uitdagingen. Doel van ons bezoek is dan alle in het kind aanwezige draagkracht te mobiliseren, zodat het kind zelf weer kan ervaren dat het alles aankan. In dit geval bezoeken we een klein en kwetsbaar meisje van zeven jaar. Ze bevindt zich op de oncologie afdeling van een groot kinderziekenhuis en ze mag naar huis. De kanker is niet meer te bestrijden. Ze kijkt heel verdrietig. Niet zozeer omdat ze niet meer beter kan worden. Ze is vooral verdrietig, boos en gefrustreerd omdat haar ouders hebben besloten te gaan scheiden. Dat is de grootste ramp die ze zich voor kan stellen en het komt waarschijnlijk door haar ziekte. ‘Zie je wel, door mij zijn papa en mama zo verdrietig geworden dat ze uit elkaar gaan.’

Helaas is deze hartverscheurende kennismaking geen uitzondering. Naar schatting gaan vier van de vijf gezinnen die een ernstige ramp meemaken uiteindelijk uit elkaar. Dit gebeurt naar mijn mening niet zozeer omdat de relatie niet sterk genoeg is, of toch al op springen stond. Dit gebeurt omdat er te weinig aandacht wordt besteed aan het belang en het draagvermogen van het gezin.

Wat als een ramp je gezin treft
Als er een ramp gebeurt gaat alle aandacht naar die ramp, naar het beperken van de schade. Hoeveel aandacht is er voor de mensen die de ramp meemaken, voor wat deze mensen bindt, voor hun gezamenlijke draagvermogen, voor de onvoorwaardelijke liefde die zij voor elkaar hebben? Het gezin verandert bij een ramp in een groepje losse mensen met al hun eigenaardigheden. Iedereen wordt bang en op zichzelf teruggeworpen. In die angst, schaamte en schuld raak je jezelf en elkaar kwijt. Er blijven dan alleen maar verliezers over, zelfs als de ramp succesvol bestreden is.

Van alle dingen in je leven is een fijn gezin misschien wel het belangrijkste wat je kunt bereiken.
Het gezin waarin je geboren wordt draag je de rest van je leven met je mee. Zelfs als je door een of andere ramp of ongeluk van dit gezin gescheiden wordt. Verreweg de meeste mensen groeien op in een gezin en leggen samen met een ander medemens het fundament voor een nieuw gezin. Zo gaat dat al sinds mensenheugenis. Misschien is je gezin wel het allerbelangrijkste in je leven. Reden genoeg voor de Verenigde Naties om er een speciale dag aan te wijden: 15 mei.

Een veilig gezin is de beste plek voor een kind om op te groeien tot een evenwichtig mens. Elk gezin krijgt echter te maken met grote of kleine uitdagingen en veiligheid blijkt nooit te garanderen te zijn, binnen welk gezin dan ook.  Hoe zeer vader en moeder ook hun best doen om niet in dezelfde valkuilen te stappen als hun eigen ouders, toch zullen ze zelf op hun eigen wijze het wiel helemaal opnieuw moeten uitvinden. Daarbij continu uitgedaagd door de kinderen die alleen maar het beste van hun ouders boven water willen laten komen. Ook al lijkt het daar vaak helemaal niet op.

Kinderen groeien van de positieve dingen in hun leven. En daarbij zijn ouders het belangrijkste. Ouders willen het beste voor hun kinderen en voelen die verantwoordelijkheid vaak als een zware soms té zware last op hun schouders. En, je kan het maar één keer doen. Elk kind is uniek en je kunt niet even proberen en als het mislukt je kind weg doen en opnieuw beginnen.
Zo zijn ouders hun kinderen aan het opvoeden en kinderen hun ouders. Het is een wonderlijk samenspel.

Samen met mijn vrouw Renée van Zandvoort heb ik het boek Levensvitaminen geschreven, speciaal voor gezinnen. Levensvitaminen zijn gericht op alles wat kracht geeft, levenskracht om de stormen van het leven te doorstaan. Levenskracht om alle verliezen een plekje te kunnen geven en elkaar liefdevol te ondersteunen. Kinderen hun ouders en ouders hun kinderen. Levensvitaminen om van elk gezin de veilige haven te maken waar je als kind en als ouder zo naar verlangt.

Zodat ouders en kinderen het gevoel weer terug krijgen dat ze elke situatie, samen aan kunnen. En het niet meer nodig is elkaar te verliezen tijdens de ramp die je gezin soms kan treffen.

Dit boek kon nooit ontstaan zonder de ontmoeting met het zevenjarige meisje. Ik draag het boek Levensvitaminen en de Internationale dag van het Gezin, van ganser harte aan haar op.Geen opmerkingen:

Een reactie posten