woensdag 9 oktober 2013

Spelenderwijs

Hoe zou het zijn als alles wat kinderen moeten leren al binnen in het kind verscholen zou zitten? Als wij als volwassenen alleen de randvoorwaarden hoeven te bieden, waarbinnen kinderen hun vaardigheden en competenties kunnen ontdekken? Wat zou een kind nodig hebben om datgene wat verscholen zit te ontdekken en zijn kwaliteiten naar buiten te brengen?

Zou het niet geweldig zijn als dat dan spelenderwijs gaat? Kinderen die plezier maken, samen spelen, samen ontdekken, samen en van elkaar leren. Een ideaal plaatje? Misschien. Maar is dit niet hoe we het het liefste hadden gehad toen wijzelf kinderen waren? En is dat niet de manier die we onze kinderen zo gunnen?

Wat hiervoor nodig is, is dat kinderen zich onvoorwaardelijk veilig, geliefd en gewaardeerd voelen. Alleen onder die voorwaarde kunnen kinderen ongeremd spelen en leren. Wij als volwassenen zullen die randvoorwaarden moeten leveren. Het maakt niet uit of je de ouder bent, de docent, een voorbijganger, een vriend, coach of wat dan ook. Elke inbreuk die een volwassene maakt op het onvoorwaardelijk geliefd, gewaardeerd en veilig voelen van een kind beperkt daarmee dat kind in zijn persoonlijke ontwikkeling.

Opvoeding is al eeuwen gericht op het aanleren van vaardigheden en competenties, waarbij de opvoeder ervan uitgaat dat hij weet hoe het kind zich dient te ontwikkelen. Daarmee krijgt het kind de boodschap dat het nog niet goed genoeg is. Hoe veilig, gewaardeerd of geliefd voelt dat? Deze van-buiten-naar-binnen-methode passen we al eeuwenlang toe. We gaan er van uit dat wij, volwassenen, het beste weten wat goed is voor kinderen.

Ik pleit, samen met vele kinderen, voor opvoeding volgens een van-binnen-naar-buiten-methode. Die methode begint met het bieden van een gevoel van onvoorwaardelijke veiligheid, van geliefd en gewaardeerd worden, ongeacht in welke omstandigheden volwassenen en kinderen zich bevinden. Dat betekent dat volwassenen eerlijk zijn en hun hart openen. Dat zijzelf vol passie en plezier hun eigen dromen proberen te verwezenlijken en daarmee een voorbeeld zijn voor hun kinderen om hetzelfde te doen. Want zodra er een veilige omgeving is, er ruimte is om samen spelenderwijs te ontdekken, komen talenten en kwaliteiten vanzelf naar buiten.1 opmerking:

  1. Hi Evert-Jan.. na 12 jaar de map van de RBB in de kast gevonden om op te ruimen en me afvragend óf jullie nog bestaan,zie ik dat jullie springlevend zijn oa ook op FB en Pinterest.. geweldig al 20jaar.. ik had toen al bewondering voor jullie en nu nog steeds...en zal jullie promoten waar ik kan... geef ook Renee mijn groeten Laura lang-Dix

    BeantwoordenVerwijderen