zondag 15 juli 2012

Omgaan met verlies

Onder het motto: “Je kunt niet tegengaan dat vogels van verdriet komen overvliegen, maar je kunt wel voorkomen dat ze nesten maken in je haar” is verliesverwerking bij kinderen bijzonder populair in therapeutenland. Hoe beter kinderen met groot verdriet of groot verlies kunnen omgaan, des te minder schade hebben ze er later van. Het is geweldig dat er zoveel aandacht is voor dit onderwerp.

Ieder kind krijgt te maken met dood en verlies. Dit is een belangrijk, misschien wel het belangrijkste onderdeel van het leven. Het is dan ook belangrijk dat kinderen om leren gaan met deze grote spoken. Mijn oproep is: “Leer kinderen omgaan met het leven”. Dat is wat er centraal zou moeten staan. Hoe kun je LEVEN terwijl je te maken hebt met dood en verlies. Hoe zou het zijn als we samen met kinderen uitzoeken wat het dood gaan van iemand of het verlies ergens van kan BIJDRAGEN aan hun leven?

Elke ervaring die zij in hun leven meemaken draagt bij aan hun leven. Zij hebben de keuze of ze het een positieve of een negatieve bijdrage willen laten zijn. Vogels maken nesten in bomen die stil staan, of langzaam bewegen. Levende kinderen staan niet stil of bewegen langzaam. Zij leven en zijn in beweging. Dan is het slecht nesten bouwen.

Elk verlies is enorm en heeft een impact. Het verlies kan echter nooit groter zijn dan het leven wat er nog is. Sta eens stil bij de impact die elk leven heeft. Leven is grenzeloos, een niet te stoppen bron. Alles wat ooit heeft geleefd, is nog steeds merkbaar aanwezig in deze wereld, ook al is het niet meer fysiek herkenbaar. Laten we kinderen leren met het leven om te gaan en met waar ze zich allemaal mee verbinden. Dáár zit de kracht om dood en verlies hoe pijnlijk ook te kunnen accepteren.

www.regenboogboom.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten