woensdag 13 februari 2013

De belevingswereld van de ander


Er werd ons verteld dat ze verstandelijk op het niveau van een 7 jarige was. Wat moet dat moeilijk zijn om in een lichaam opgesloten te zitten, dat zich alleen kan uiten als van een 7 jarige, terwijl je innerlijk misschien toch zestien bent.

Terwijl we vertelden over het Regenboogbos bleek dat het ontzettend fijn voor haar was om verliefd te zijn op een sprookjesprins. Zij was daar een mooie prinses met mooi lang haar. Ze straalde met een prachtige baljurk aan en danste, draaide en zweefde. Ze was heel even vrij. Op dat moment vond de persoonlijk begeleider het nodig om haar in haar wang te knijpen en hard te zeggen: “Ja, jij vindt dansen zo leuk hè?!”, op een toon alsof het om een klein kind ging. De vlammende blik in de ogen van het meisje sprak boekdelen.
Gelukkig kon zij het vrije gevoel weer snel oppakken en verder genieten.

Een ander bezoek bij een 16 jarig zwaar spastisch meisje.
Ze had een heel mager lichaam en zat opgetrokken, zodat ze nog kleiner leek. Ze kon niet praten en met veel moeite haar ogen en mond bewegen. Haar gezicht zal ik niet snel vergeten: prachtig sprankelende ogen. Haar ouders waren erbij en dat maakte het makkelijker te ontdekken dat deze jonge dame zeer intelligent was. Wij hebben een groot feest in het Regenboogbos gemaakt met vooral veel romantiek. Daar genoot ze van. Ook dit meisje is een echte prinses. Zodra ze erop aangesproken wordt, wil ze zich als zodanig gedragen.

Ik heb diep respect voor deze bijzondere mensen die gevangen in de beperkingen van hun lichaam en beperkte verstandelijke vermogens het geduld kunnen opbrengen om hun omgeving te leren hoe met hun te communiceren.

Dus als je weer eens iemand tegenkomt gevangen in zichzelf of in een situatie, probeer dan altijd de hele persoon te zien die gevangen zit en probeer die uit te nodigen in het Regenboogbos.

www.regenboogboom.nl
www.facebook.com/regenboogboom
www.twitter.com/regenboogboom
www.pinterest.com/regenboogboom


Geen opmerkingen:

Een reactie posten