dinsdag 4 september 2012

De leukste klas!

Op de basisschool is jouw klas altijd de leukste klas van de school. Nogal wiedes, want het is jouw klas. Andere klassen zijn ook wel leuk, maar jouw klas is echt de leukste. En dat komt omdat alle kinderen van de klas erbij horen en de juf of meester ook. Samen is het precies goed. Vreemd hè, zelfs als de juf niet zo leuk is, of er een paar stomme kinderen in de klas zitten. De klas is als een ketting, iedereen in de klas is een schakel.

Wanneer er iets mis is met één van de schakels, merkt de hele ketting dat. Wanneer een schakel buiten de ketting valt, dan is dat heel lastig voor die schakel. Het kan om een kind gaan of om de docent. Zo iemand wordt dan gepest, gesaboteerd, buiten gesloten,genegeerd. Zodra deze schakel weer bij de ketting hoort zouden de problemen zo maar opgelost kunnen zijn.

Wat is daarvoor nodig? Iedereen moet zich veilig genoeg voelen, om die andere schakel toe te laten. De spanning moet even van de ketting af. De beste manier hiervoor is alle schakels te eren. Elk kind vindt het fijn om te horen en te voelen dat het bijzonder, geliefd, gewenst en gewaardeerd is. Elk kind heeft het nodig dat dit ook uitgesproken wordt.

Ik denk, dat als er in de klas iemand gepest wordt, dit betekent dat de ketting niet compleet is. Je kunt dan het pesten veroordelen of bestrijden, wat de spanning in de ketting mogelijk verhoogt. Een andere keuze is iedereen in de klas te erkennen en gelijkwaardig te maken waardoor het veiliger wordt en de losse schakel (weer) deel uit kan maken van de ketting. Dan is de klas weer helemaal de leukste klas van de school.

www.regenboogboom.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten