zaterdag 29 september 2012

Een mijmerende Boswachter

Gisteren, morgen, nu…
Stilstaan bij een mijlpaal: 20 jaar Regenboogboom in Nederland. Tijd om terug te kijken, om vooruit te kijken, maar vooral om stil te staan in het nu. Als stichting de Regenboogboom het ontwikkelingsproces van een mensenkind zou doormaken, staan we aan de vooravond van volwassenheid. We stappen het eenentwintigste levensjaar in.
De eerste zes à zeven jaar hebben Renée en Evert-Jan dit kindje in de wereld gezet en zijn ze vooral bezig geweest met: mogen we er eigenlijk wel zijn? Heel voorzichtig aankloppen overal en nergens. Alles proberen, weten zij veel hoe het moet? Veel leren van kinderen en ouders: “Wat werkt wel en wat niet?”

Na zeven jaar, we schrijven 1998, 1999, staan ze voor de grote vraag: stoppen of doorgaan. Stoppen is eigenlijk geen optie, doorgaan dus. En ineens is daar de mogelijkheid om in Zuid-Afrika met kinderen te werken. Ook daar werkt de magie van de Regenboogboom bij alle kinderen. Bij terugkomst in Nederland is het duidelijk: we gaan groeien en vrijwilligers opleiden. De eerste training wordt georganiseerd en een uniek trainingsprogramma wordt ontwikkeld. En wat blijkt: er zijn meer kanjervrijwilligers die dit kunnen. De Regenboogboom krijgt ook een mooie blauwe Mercedesbus, met daar op in koeienletters de naam en missie van de Regenboogboom. Iedereen mag het zien, liefst de hele wereld.

Na weer zes à zeven jaar, 2005, is het kind 13 en worden de eerste stappen op weg naar zelfstandigheid genomen. Renée en Evert-Jan gaan naast het bestuur op zoek naar iemand die sturing wil geven aan de stichting, een directeur. De puberteit is een lastige periode, waarin het zoeken is naar een eigen unieke vorm om je dromen te verwezenlijken. Een periode van veel ups en downs, zelfs met wanhoop, “Moeten we wel doorgaan??” En dan in 2012 wordt een mijlpaal geslagen.
De Regenboogboom gaat niet meer weg. De boom groeit, de boom groeit!

www.regenboogboom.nl


1 opmerking:

  1. En zal blijven groeien! Fantastisch wat jullie doen voor al die lieve kinderen met al die lieve mensen! Veel succes voor de komende jaren!

    BeantwoordenVerwijderen